cyber monday

Cyber Monday е известен още и като онлайн версията на черния петък. Обикновено се провежда в понеделника след черния петък ексклузивно и само от интернет магазини.

Възникване на Cyber Monday

За пръв път термина Cyber Monday или кибер понеделник се появява през 2005 година от онлайн магазина shop.org. За периода 2006 – 2011 година, онлайн продажбите през Cyber Monday се удвояват до 1.2 милиарда долара! През 2012 успехът на кибер понеделникът е огромен, като продажбите надхвърлят границата от 1.5 милиарда долара! През 2013 година Cyber Monday отново бие всички рекорди и е обявен за деня с най-много регистрирани онлайн продажби в историята! Друг интересен факт е, че регистрираните онлайн продажби през мобилни устройства се увеличиха с цели 80 процента за 2013 г.
Големите опашки и чакането карат доста от привъжениците на традиционното пазаруване да преминат в онлайн сектора. Тенденциите са, че потребителите ще продължат да използват интернет пазаруването още по-активно и през тази година, като очакванията са за нови рекорди в продажбите.