Какво е биткойн и как може да ги използвате

Какво е биткойн

Биткойн е peer-to-peer платежна система и виртуална валута, представена през 2009 година. Използваният софтуер е с отворен код и използва криптография, за да контролира създаването и трансферирането на парите.

Как се генерират биткойни

Биткойните се генерират от процес, наречен „изкопаване”. Необходим е компютър, който да извършва определени изчислителни операции. Процесът се следи от мрежа от компютри. На всеки десет минути се опреснява информацията и първият успял да извърши изчисленията получава 25 биткойн монети.

Всеки може да участва в генерирането на биткойни. Обикновено участват групи от потребители, които впоследствие разделят печалбата помежду си.

На всеки 4 години количеството на биткойните, които се получават,  ще бъде намалявано наполовина. Когато общият брой на биткойните достигне 21 милиона се очаква да бъде преустановен процеса на тяхното генериране.

Как да придобиете биткойн монети

Освен описания метод „ изкопаване”, по който може да получите биткойн монети, те могат да бъдат закупени от биткойн борса или от потребител, в замяна на реални пари или продукти и услуги.

Къде можете да използвате биткойн монети

Биткойн монетите се приемат като алтернативна валута от различни уебсайтове. Плащанията се осъществяват от виртуалния портфейл на вашия компютър или мобилно устройство. Единственото, което трябва да направите е да зададете адрес на получателя и сумата на плащане. Предимството на използването на биткойн като средство за разплащане е ниската стойност на транзакцията и пълният контрол, който имат потребителите върху нея.