Sitemap е списък със страниците от вашия сайт. Представете си го като съдържанието на книга с разкази, например във всеки момент можете да намерите кой разказ на коя страница е. Още по-простo казано-XML карта на сайта ви. Това помага на търсачките и посетителите на вашия сайт да намират това, което ги интересува по-бързо. А освен това, търсачките (като Google) индексират и URL Ареси, които не са откриваеми при нормалния процес на „обхождане” (crawling).

Можете да създадете Sitemap чрез Sitemap протокол или можете да подадете текстов файл или RSS / Atom емисия като Sitemap.

Също така, можете да използвате Sitemap, за да осигурите на Google мета данни за конкретни типове съдържание на вашия сайт, включително видео, изображения, мобилни, новини, както и източника на софтуерния код. Например, видео Sitemap може да определи runing time-a, категорията и семейно-приятелския статут на видеото; Sitemap, подаден като изображение, може да даде данни за темата на изображението, вида и лиценза. Допълнителна информация, която можете да дадете чрез Sitemap е, например, кога за последно е ъпдейтван сайта ви или колко често очаквате да има промяна в страницата. Препоръчваме ви да използвате отделен Sitemap за подаване на „Новини”

Sitemap-овете са особено полезни, когато:

  • Сайта ви има динамично съдържание;
  • Сайтът ви има страници, които не са лесно откриваеми от Googlebot по време на процеса на „обхождане” – примерно страници с богат AJAX или изображения;
  • Сайтът ви е нов и малко връзки водят към него (Googlebot обхожда Интернет като преминава от един сайт към друг чрез линковете в тези сайтове.Така че, ако сайтът ви не е добре свързан, би било трудно да бъде открит);
  • Сайтът ви има голям архив от страници със съдържание, които не са добре свързани помежду си или въобще не са свързани.

Google не гарантира,че ще успее да индексира всичките ви URL-и. Въпреки това, Google използва данните от вашия Sitemap, за да научи повече за структурата на вашия сайт, което му помага да подобри работата на робота си и в бъдеще той да може да обходи по-качествено сайта ви. В повечето случай, уебмастерите имат полза от Sitemap-а ви и в никой случай няма да бъдете наказани за него.

Google се придържа към Sitemap Protocol 0.9, както е определено от Sitemaps.org. Sitemap-ове, създадени за Google, използвайки Sitemap Protocol 0.9, следователно са съвместими с други търсачки, които приемат стандартите на Sitemaps.org

Източник: Google Webmaster Tools