Какво е eBay?

Ако попитате някой, какво е eBay, може би най–често срещаният отговор би бил, че това е място, където можеш да купиш и продадеш каквото поискаш. Това е така, защото eBay е уебсайт за аукциони, поне така е стартирал, преди да достигне сегашния си вид. Както всяко нещо и eBay има предистория. Тя е в основата на този нов тип бизнес модел, създаден благодарение на Интернет и  помогнала на eBay да стане една от най–известните марки на нашето време.

История и развитие на eBay

Основаната през 1995 година компания  от Пиер Омидиарм в Сан Хосе, Калифорния, САЩ  стартира  като страничен проект. Той искал да създаде сайт, където да се търгуват странни и редки предмети. Така в началото на интернет бума през 90-те се появил ebay.com. Ориентиран като клиент-към-клиент  модел, постепенно набирайки  все повече  потребители, eBay се превръща и в бизнес-към-клиент модел. В самото начало eBay бил безплатен, но с увеличаване на потребителите и транзакциите, се наложило да бъдат въведени такси,  които да гарантират продължаване на работата му.
Омидиарм  знаел, че се намира на прав път и през септември 1998г. eBay започнал да се предлага на борсата и станал публична компания. Една акция скочила от 18$ на 53.50$ още първия ден. Основателите й забогатяват, а компанията разполага с милиарден капитал. Популярността й нараства неимоверно бързо благодарение на успешната масирана реклама. eBay започва да отваря локални сайтове на най–големите пазари по цял свят. Придобива компании като PayPal,  изкупува дялове в други (Craigslist). Разширява дейността си като създава  сайтове за реклама (Kijiji),  събития (StubHub), препродава Skype и др.

Така близо 20 години след създаването си eBay има милиони потребители по цял свят, предлага повече стоки, разделени в различни категории, заплащани по различни начини и доставяни навсякъде. За eBay работят 31 500 души, а нетните приходи за 2013 възлизат на  почти 3 млрд. долара. Това превръща компанията в един от най–големите играчи на ИТ пазара.

Осъществяване на сделка в eBay

Стоките, които се публикуват в eBay могат да бъдат предложени на търг или чрез директна продажба на установена цена. Потребителите и участниците са както частни лица, така и фирми от цял свят, които имат право и възможност да продават или купуват стоки. Те от своя страна могат да бъдат нови или употребявани. Там можете да откриете всякакви предмети, от стоки за бита и дрехи, до автомобили и различни видове техника. Начините за разплащане са: банков превод, пощенски запис, кредитна карта или, най-сигурният в последно време метод, PayPal. Той от своя страна е част от компанията eBay Inc, и представлява отделна система за електронно разплащане. След съответната регистрация в нея, можете да отворите ваша собствена сметка, която да бъде обезпечена чрез кредитна, дебитна карта или банкова сметка. След като бъдат закупени продуктите купувачите могат да ги получат след установен срок, който може да отнеме от 1 ден до 2 седмици.  Всичко това е възможно само с една регистрация, която потребителят трябва да направи и след това е свободен да купува или продава в тази „пазарна вселена“.