Radius.bg предоставя възможност да закупите домейн, на който да бъде инсталиран онлайн магазина ви. Собственият домейн има много предимства, в сравнение поддомейна. Той е по-кратък и запомнящ се и може да създадете поща на него. Домейнът също така оказва влияние върху изграждане на вашия корпоративен имидж.
Как да закупя домейн
От менюто изберете „Домейни” и попълнете текстовото поле с желаното име. За да проверите, дали това име е свободно за регистрация, натиснете бутон „Провери”. (фиг.1) Домейнът ви представя пред потенциални клиенти. Затова ви препоръчваме да изберете името внимателно. То трябва да бъде кратко и запомнящо, за да ви намират лесно в Интернет.Името на домейна трабва да бъде на латиница. Позволено е използването на арабски цифри и символа тире „-”. Домейните могат да започват и да завършват с буква или цифра, но не могат да започват или завършват с тире. Има ограничение от 63 символа в дължината на името.

Веднъж регистрираното име на домейн, не може да бъде променяно до края на периода, за който е купено. Поради тази причина, преди купуването на домейн, се уверете, че сте го изписали правилно във формата за регистрация. Ако промяната на домейн е наложителна, може да регистрирате ново име.

Проверка на домейн

Фиг.1

По колоната статус може да се ориентирате кои домейни са свободни за регистрация и кои вече се използват. (фиг.2) Собствеността на заетите може да проверите от линка WHOIS. WHOIS представлява мрежов протокол, за търсене на имена, мрежови сървъри и IP адреси. Поставете отметка в квадратчето преди избраният домейн и натиснете бутона „Поръчай сега”. Минималният срок на регистрация на домейн е една година.

Проверка на домейн

Фиг.2

В страницата „Конфигурация на домейните“, погледнете секцията „DNS адреси“. DNS представлява система, чрез която домейн имената се транслират в IP адреси. По подразбиране домейните, които регистрирате чрез Radius.bg използват наши DNS адреси, за да се хостват в мрежата ни. Ако желаете да използвате собствени, ги попълнете в указаните полета. Продължете напред като натиснете бутон „Обнови количката”.

На тази страница въведете данните, за които ще бъде регистриран домейна  и натиснете бутон „Поръчка”. (фиг.3)

Веведете данни на фирмата

Фиг.3

Честито, вече имате свой домейн, на който можете да стартирате онлайн магазин Radius!